Prigradica je bila domaćin klapske smotre

17.Kolovoz.2023.

Prošlogodišnje prvo izdanje smotre “Zbogom moja Prigradica vala” pokazalo je potentnost te jedinstvene pozornice s pogledom na sve strane svijeta koji se teško zaboravlja. Priliku su tad dobile lokalne klape, klape s cijelog otoka koje je, kao i brojnu publiku, očarao prekrasni ambijent, zalazak sunca i klapska pjesma u suton.

~~~~~

Sa prošlogodišnje smotre (fotografija Franko Bačić)

~~~~~

Ove godine nastupilo je šest klapa. Večer je otvorila klapa Poj iz Samobora u kojoj pjevaju dva blatska organizatora, slijedili su ih dečki i cure iz klape Sfida Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule, inače dvostruki pobjednici dječjeg Omiškog festivala, nakon njih lirskim a cappella pjevanjem nakon osam godine pauze predstavila se ženska klapa Škerac iz Korčule koja djeluje pri udruzi Hrvatskih ratnih veterana Korčula, a onda i mješovita klapa Ivo Lozica koja djeluje pri istoimenoj Kulturnoj udruzi iz Lumbarde, a ove su godine osvojili srebrni štit s grbom Omiša na Večeri mješovitih klapa. Finale je bilo zaista za pamćenje, ženska klapa Oželanda iz Zagreba može se pohvaliti jednom Lumbarajkom u svojim redovima, ali i zlatnim štitom prošle te brončanim ove godine na Omiškom festivalu te sad već kultna klapa Grdelin za kraj.

~~~~~

Sudionici ovogodišnje smotre (fotografija Dora Lozica i Boris Poluta)

~~~~~

Otok zapravo žudi i vapi za klapskom smotrom koja nije ad hoc zabavnog karaktera, nije megalomanska i „nije za svakoga“ rekli bi oni najzagriženiji, a da Prigradica nudi potencijal upravo za takav đir nanjušili su prekaljeni klapaši koje smo prepoznali u publici. Bio je tu poznati operni pjevač Roko Radovan, inače rođeni Lumbarjanin, koji je pjevao u brojnim klapama, vodio ih još i više te osvajao nagrade uglavnom gdje bi se pojavio. Sa svakom klapom koja je nastupila Radovan ima neke veze, ili je pjevao s članovima, ili je pjevao u toj klapi ili je vodio tu klapu. Susreli smo i Nikšu Tomašića, klapskog veterana s dvadesetogodišnjim iskustvom koji trenutno pjeva, ni više-ni manje, nego u klapi Ošjak. Pitali smo ga kako je zadovoljan smotrom, a odgovor nas nije iznenadio, odmah je rekao da će uskoro jedna stolica ispred sv. Vincenta koštati 100 eura.

~~~~~

Preuzeti dijelovi teksta sa portala Slododne Dalmacije – Dubrovački vjesnik. Autorica teksta Dora Lozica.

Više sa prošlogodišnjeg druženja pogledajte ovdje!

Više o ovogodišnjoj smotri pogledajte ovdje!