Susret klapa Raspivano Bibinje po 42. put

09.Kolovoz.2023.

Bibinje i klapska pjesma, to je ljubav neraskidiva. Klapska pjesma  pjeva se u konobama, školama, vrtićima, dvorima, portunima, po kaletama i kantunima. U svim prigodama, tijekom cijele godine…
Posebno snažno klapska pjesma dolazi do izražaja u ljetnim danima i noćima kada Bibinjci svojim gostima iz ostalih dijelova Hrvatske i inozemstva, uz ostale tradicionalne vrijednosti svoga kraja, organiziranim događanjima približavaju klapsku pjesmu.

Udarni tjedan je započeo – tri velike klapske manifestacije su pred nama.

U srijedu 9. kolovoza na Trgu Sri Sela održan je koncert zadarske ženske klape Kapric osnovane u rujnu 2011. godine. Od tada do danas djevojke su osvojile brojne nagrade. U Bibinje stižu kao vlasnice Srebrnog štita s povijesnim grbom Grada Omiša i Omiškog srebrnog leuta, nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i publike s ovogodišnjeg izdanja Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Više o koncertu pogledajte ovdje!.

~~~~~

~~~~~

Na istoj pozornici u petak 11. kolovoza s početak u 21 sat samostalni koncert održat će splitska klapa Šufit koja ove godine slavi 30. obljetnicu djelovanja. Dobitnici su mnogih nagrada, od Porina do nagrade za izuzetan doprinos dalmatinskom klapskom pjevanju. Klapa Šufit je tri godine zaredom bila pobjednik Omiškog festivala.

Centralni događaj, 42. susret klapa Raspivano Bibinje, na rasporedu je u subotu 12. kolovoza u 20 sati. Riječ je o najstarijoj i najpoznatija klapskoj manifestaciji u Zadarskoj županiji koja se održava još od 1977. godine. Uz Susret dalmatinskih klapa u Skradinu i Omiški festival spada među najznačajnije nacionalne događaje nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Na jednoj od najpoznatijih hrvatskih klapskih pozornica predstavit će se klape Garofuli, Liburnia, Bibinje i Šufit kao i ovogodišnji sudionici Omiškog festivala Banderija, Ventula, Krijanca i Oželanda.

Voditelji programa su Nikolina Radić i Šime Vičević, a gost susreta bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin, čije su pjesme i životni opus odavno zaštitni znak Bibinja i dio identiteta mjesta.

~~~~~

Od srijede do subote Bibinje će biti klapski centar svijeta. Domaći ljudi doći na svoje, a gosti se, ako već nisu, zaljubiti u klapsku pjesmu.

Više o svemu pogledajte ovdje!

~~~~~

Fotografije: Leo Banić