Svečano otvoren 52. FDK Omiš 2018.

29.Lipanj.2018.

Svečanim otvorenjem na Trgu sv. Mihovila u Omišu u petak je službeno započeo 52. Festival dalmatinskih klapa. Nakon što je klapa Oneum iz Omiša otpjevala himnu Grada Omiša, ‘Na omiškoj stini‘, a festivalsku zastavu podigao Nediljko Diko Lelas, dugogodišnji suradnik Festivala, publiku je svojim nastupom oduševila dječja klapa Bepo iz Omiša koja ove godine slavi dvadeset godina svog postojanja i koja je iznjedrila brojne danas priznate klapske pjevače.

A potom je krenulo putovanje u neka stara vremena na koje je publiku odvelo dvanaest klapa – Maraška (mj)-Zadar, Morlaci (m)-Otok, Timbar (m)-Selca, Vidulice (ž)-Rijeka, Žrnovnica (mj)-Žrnovnica, Muraj (mj)-Zadar, Poklisari (m)-Dubrovnik, Težaci (m)-Paljuv, Oneum (m)-Omiš, Korda (m)-Lumbarda, Basca (mj)-Baška Voda te Stine (m)-Zagreb

I premda je u pojedinim izvedbama možda i bilo malih nesavršenosti, svakako je, a to i jest bit, bilo iskonske zanesenosti izvornim napjevima, u tolikoj mjeri da se promatraču sa strane na tren dalo učiniti kako se vratio par desetljeća unatrag i uživa dok sluša pjev klape ispod prozora neke djeve.
Rozeta sv. Petra otišla je, a tako su odlučili glasovi publike, domaćoj klapi Oneum koja ih je ‘kupila’ razigranom izvedbom napjeva ‘Jidri Pere, ide u Kaštila‘.

klapa Oneum iz Omiša, pobjednica Večeri izvornih napjeva

Da je mogla, publika bi kakovu nagradu zasigurno dala i ženskoj klapi Sorelo iz Zagreba koja je nastupila kao gost za vrijeme prebrojavanja glasova i pokazala da njihovo vrijeme na omiškoj pozornici definitivno dolazi.
Festival dalmatinskih klapa u odsustvu gradonačelnika Ive Tomasovića otvorila je njegova zamjenica Rina Marušić a program je vodila Edita Lučić Jelić.
Klapska priča u Omišu nastavlja se u subotu, 30. lipnja, kada je na redu Večer novih skladbi.

 

TV Jadran objavit će snimku Večeri izvornih napjeva (svečano otvorenje)
23. srpnja u 21.30 sati!