Održan drugi seminar ženskog klapskog pjevanja

06.Ožujak.2018.

Grad Daruvar je tijekom vikenda s 3. na 4. ožujka ponovno okupio klapašice iz cijele Hrvatske na Drugom seminaru ženskog klapskog pjevanja zvanom DA- Klapa!. Kao i 2016., kad je zaživjela ideja ženske klape Stentoria iz Daruvara da po prvi put organizira stručno usavršavanje isključivo ženskih klapa, i ovaj put su na dvodnevni seminar pristigli voditelji i članice ženskih klapa iz cijele Hrvatske pa i šire, ukupno njih osamdeset. Sama brojka potvrđuje da su se odjeci prvog seminara daleko čuli i da ovakav izniman događaj nije omeo ni snijeg ni ledena kiša, a ni nezanemariva udaljenost najljepšeg

kontinentalnog malog grada od izvora klapske pjesme. Na Seminaru su uz domaću klapu Stentoria sudjelovale članice klapa Skontradura iz Dubrovnika, Kolura iz Splita, Mindula iz Okruga Gornjeg, Kandelora iz Zemunika, Peružini s Paga, Euterpa iz Zagreba, Lađarice iz Siska, Viva iz Koprivnice, Allegre iz Osijeka, članica bivšeg Korjandula, zatim članice ženskih vokalnih skupina Stridonne iz Štrigove, SiDone iz Kutine, vokalne skupine iz Hercegovca, voditeljica nove ženske klape iz Műnchena te nekoliko gazbenica zaljubljenica u klapsku pjesmu. Klapašice su sudjelovale na ukupno šest radionica koje su držali predavači Joško Ćaleta, Srećko Damjanović, Mario Markovina, Jasminko Šetka te Ivana Šutić, svi odreda vrsni klapski stručnjaci čija se imena vežu uz mnoge nagrađivane klape. Posebno zadovoljstvo bilo je imati po prvi puta ženu u samostalnoj ulozi predavača i to je izvrsno odradila glazbena pedagoginja, zborska dirigentica i umjetnička voditeljica mješovite klape Versi – Ivana Šutić – koja je posebnim ženskim senzibilitetom osvojila mnoge klapašice.

Predavači su radili s po dvije grupe  pjevačica koje su imale priliku vidjeti različite pristupe u radu i usvršiti svoju tehniku radeći na tradicionalnim napjevima i obradama pisanim isključivo za ženske klape. Seminar je završio zajedničkim koncertom ukupno deset klapaških skupina kojim su predstavljena postignuća nakon radionica.

Ovaj izniman događaj djelo je neumornih članica daruvarske ženske klape Stentoria pod vodstvom Romane Herout, a u suradnji s poznatim etnomuzikologom Joškom Ćaletom. Ideja da ženske klape dobiju svoju priliku za stručno usavršavanje i razmjenu vrijednih iskustava namijenjeno isključivo njima se pokazala uspješnom i sve više ženskih klapa ju nastoji iskoristiti. Cijeli seminar protekao je u iznimno pozitivnom ozračju te je još jednom potvrdio da ako se radi iz ljubavi prema glazbi i pjeva iz srca, nikakve koordinate nisu prepreka povezivanju zaljubljenika u klapsku pjesmu.

Tekst: Antonia Varat, članica klape "Stentoria"