Klapsko pjevanje u Splitu

24.Ožujak.2016.

Kako i priliči glavnom gradu Dalmacije, klapsko pjevanje važan je i prepoznatljiv dio kulturnog identiteta grada Splita. Ne bez razloga, jer podvig bi bio samo nabrojati sve klape koje su organizirano djelovale i djeluju u Splitu i okolici, dok bi tekst o njihovim postignućima, dogodovštinama i životnim pričama bio dovoljan da popuni stranice pristojne knjige. Ipak, jasno se naziru predvodnici klapskoga Splita. U ovom pregledu podijelili smo splitsko područje na sam grad Split i njegovu okolicu. I  ne samo zbog lakšeg pregleda tolikog broja klapa, već i zbog očite razlike između dva stila pjevanja:  onog finog, gradskog, serenadnog zvuka te pučkog moćnog zvuka, kojemu je ruralno pjevanje susjednog, ruralnog zaleđa isto tako važna komponenta. klapa-split-krokiDakle, na malom prostoru, gotovo nerazdvojivom, u klapskom su izričaju izrasla dva prepoznatijiva stila, prvi ruralniji i robusniji, odlučniji stil i drugi, splitski serenadni, mekani ugodni falseto, sotto voce stil.

Reprezentativni predstavnik ovog splitskog stila je klapa Lučica i njezin voditelj i pjevač Duško Tambača.  Klapa je osnovana daleke 1966. godine. Od svojih početaka njeguje nježni falsetni način pjevanja prepoznatljivih tenora, iznimnu fuziju i vokalno zajedništvo čitave klape

Za površnog poznavatelja klapskog  pjevanja ono je definirano zajedničkim karakteristikama koje se odnose na glazbovanje sviju klapa. Međutim, istančano uho, a pogotovo dobri poznavatelji klapskog pjevanja, jasno će razlikovati  zvuk i način interpretacije otočke, trogirske ili splitske klape …..

Na samim počecima omiškog Festivala splitske su se klape za svoje uspjehe redovito pripremale u “kužini” legendarnog splitskog kantadura, profondo basa, Davora Bubala Lole. Njegova uzrečica  za nekog tko se ne snalazi u klapskom pjevanju bila je: –  “Ti bi triba u soliste. Ti si za solista”  –  aludirajući na to da je klapsko pjevanje više od samog pjevanja opernog soliste.

Više možete pogledati ovdje!

Autori teksta: Joško Ćaleta i Jurica Bošković

mediteranski-pjev

Izvadak iz teksta objavljenog u publikaciji „Mediteranski pjev“
izdavača Večernji list d.o.o iz 2011. god.