Seminar ženskog klapskog pjevanja „O-krug”

30.Listopad.2018.

Seminar ženskog klapskog pjevanja „Okrug“ održao se u Okrugu Gornjem 27. i 28. listopada 2018. Sa željom za doprinosom očuvanju tradicijskog načina klapskog pjevanja, te na inicijativu svog voditelja Maria Markovine seminar je organizirala ženska klapa Mindula iz Okruga.

Cilj seminara je osnaživanje i usavršavanje pjevanja ženskih klapa, pa su se na radionicama istraživali novi repertoari i pristupi u radu sa ženskim klapama. Predavači i voditelji radionica priznati su klapski voditelji i stručnjaci koji su se svojim radom i uspjesima dokazali i na najcjenjenijem klapskom Festivalu, onom u Omišu. To su: Joško Ćaleta, Krešimir Magdić, Marko Rogošić, Antonia Tomas i Mario Markovina.

  

Seminaru je prisustvovalo 80-tak polaznica iz cijele Hrvatske i inozemstva. Između ostalih klape Stridonne – Štrigova, Senjkinje – Senj, Peružini – Pag, Žurnada – Bribir, Sozal – Rab, Besida – Klis, Ventula – Split, Kolura – Split, Stivanja – Trogir, zatim, neke od članica klapa Obilanca – Zagreb, Mirabella – Omiš, Kandelora – Zemunik, te nekoliko pojedinaca iz Kaštela, Zagreba, Trogira, Zadra i Munchena.

..::..

Seminaru je drugi dan na završnom satu produkcije prisustvao i ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu prof. Mijo Stanić koji se prisutnima obratio pozdravnim i riječima potpore, ujedno ih pozvavši na savjetovanje koje će se u organizaciji Festivala održati 24. studenoga u Omišu. Tog jutra direkcija Festivala posjetila je grobove i odala počast Vinku Coci, legendarnom prvom tenoru klape Trogir koji je preminuo prije pet godina, kao i dr. Nikolu Bubli, neprijepornoj klapskoj veličini, dugogodišnjem suradniku Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

 

..::..